terug naar projectenoverzicht

Carbon Valley Duinboeren op studiereis in Ierland

Van 5-8 september zijn 35 Duinboeren en boerinnen op studiereis geweest in Ierland. Vanaf Eindhoven werd naar Dublin gevlogen, voor sommigen was dit de eerste reis per vliegtuig. Na aankomst stond de bus op ons te wachten die ons door een bergachtig natuurgebied naar de eerste boerderij bracht.  Als eerste stonden de “Baileys ladies” op het programma; we bezochten het melkveebedrijf van Joe Hayden die leverancier is voor de roomlikeur ‘Baileys’.  Naast het proeven van Baileys (dat hoort er natuurlijk bij) was dit de eerste echte kennismaking met de Ierse melkveehouderij. We hoorden over weidegang en een bijna volledige grasrantsoen het jaar rond wat in Ierland gewoontegoed is. De meeste bedrijven beweiden >270 dagen per jaar dag en nacht en gebruiken weinig krachtvoer. Boer Joe noemt zijn gras dan ook “green gold”. Een langer weideseizoen verlaagt ook de emissie van broeikasgassen: vers gras  bevat meer eiwit en is beter verteerbaar voor de koe dan kuilvoer. Dit wat leidt tot minder energieverlies in de vorm van methaan en geen aanvulling met soja. Daarnaast is er minder drijfmestopslag en uitrijden nodig. Dit verlaagt de kostprijs enorm. Een interessante werkwijze voor Nederland en voor de Duinboeren die druk bezig zijn met het verlagen van hun CO2-voetafdruk in het project Carbon Valley.

De volgende morgen waren we te gast bij het onderzoeksinstituut Teagasc. Hier namen we een kijkje in de graskruidenproef die op het terrein is aangelegd. Er loopt een begrazingsproef om te onderzoeken wat het effect is van een graskruiden ten opzichte van 100% Engels raaigrasmengsel op koegezondheid en melkproductie. Tegelijkertijd was er een groep Ierse boeren te gast, zodat er ook wat onderlinge uitwisseling plaatsvond. Na het bezoek aan het instituut mocht een cultureel tintje niet ontbreken en werd er gestopt voor een bezoek aan een oude kasteel en kathedraal ruïne op een rotspunt. Na wat goed smakende pintjes ‘s-avonds was het een vroege start voor een tweetal bedrijven, allereerst het bedrijf van boerin Jordan Molloy en haar man, zij combineren weidegang met een melkrobot. Door een stripgraas-systeem waarbij 3x per dag een nieuw perceel werd aangeboden via een gang door de robot. Er was geen stal. Dit betekent dat de koeien zeker 9 maanden per jaar niet aan huis komen. De Duinboeren stonden hier wel even van te kijken. Om het gras zo goed te benutten loopt de boerin ieder weekend met haar man de zogenaamde “farm walk” waarin ze de grasproductie bekijken. Door de efficiënte grasbenutting, de lage hoeveelheid krachtvoer en de lage huisvestingskosten ligt  de kostprijs onder de 23 ct en kunnen Ierse boeren bijna 8 cent per liter melk verdienen.

Bij het tweede bezoek werden we verwelkomd met thee en huisgemaakte scones met slagroom. Boer Vincent vertelde ons hoe hij en zijn zoon bezig zijn met een opschaling van 200 naar 400 koeien. In tegenstelling tot Nederland is de melkveehouderij sinds 2015 met 50%(!) gegroeid. We bekeken de grote melkcarrousel waarin 40 koeien tegelijk werden gemolken, een indrukwekkend gezicht. Vincent kruist o.a. met deels Jersey voor een goede vruchtbaarheid en loopbenen, de koeien moeten zo’n 2 tot 5 kilometer per dag naar de melk carrousel wandelen. Vincent is erg gepassioneerd en geniet van de vakkundige vragen van de Duinboeren. Hij is ook in zijn jonge jaren in Nederland geweest en werd destijds geïnspireerd door de Nederlandse boeren. Toen liepen wij zeker 10 jaar voorop op de Ierse boeren.

We eindigden de reis in Dublin voor een typische Ierse avond, de pub in! Lekker gegeten en genoten van Ierse livemuziek. De volgende ochtend vliegen we terug naar Nederland, we zitten vol inspiratie en genieten na van de groene Ierse velden, maar we hebben de eigen koeien toch ook wel een beetje gemist.

Het was een prachtige en gezellige reis met een mieterse organisatie door Gery, Emiel en Henk. Met dank aan de deelnemers voor het aanleveren van de diverse foto’s.

——————————– Ook in Ierland zetten ze zich in voor een lage CO2-voetafdruk. Naast het lange weideseizoen werken ze aan efficiënt stikstof, drijfmest en energie gebruik en een gezonde genetica van de koeien.
Het onderzoeksinstituut Teagasc heeft deze vijf pijlers beschreven in de brochure “The dairy carbon navigator” die je hier kunt downloaden: https://www.teagasc.ie/publications/2019/the-dairy-carbon-navigator.php 

Joe Hayden vertelt vol passie over zijn ‘Baileys ladies’. Naast zijn melkveebedrijf ontvangt hij ook nog duizenden bezoekers per jaar.
Een mooi Iers plaatje op de Baileys farm.
Nederlandse en Ierse boeren in een kruidenrijk grasland bij het onderzoeksinstituut Teagasc.
Niet te vergeten: Onderzoekster Carmen liet onvergetelijke indrukken achter bij verschillende Ierse boeren en boerinnen (Jordan Molloy op de foto) door ondergoed uit te delen om in te graven.
De Duinboeren en boerinnen bij boer Vincent op de Ballendrum Dairy Farm.