Vanaf het nieuwe jaar start de Gebiedsonderneming Duinboeren & Maatschappij, samen met landschapsarchitectenbureau OD205, het project "Brabants Duingoed 2050", waarin de missie en de visie Duinboeren 2030 verder benut wordt om te werken aan het gezamenlijke toekomstperspectief van de Duinboeren.
Van oudsher maakt het landschap in en rondom het Nationaal Park
onderdeel uit van een agrarisch productielandschap. In het gebied zijn natuur en landbouw altijd sterk verbonden geweest. Door schaalvergroting en scheiding van functies eind twintigste eeuw is die relatie steeds meer verloren gegaan. Nu staat het gebied, net als vele andere gebieden in Nederland, voor een flink aantal uitdagingen want het productielandschap staat onder grote (ruimte)druk: het gebied is een belangrijk recreatiegebied, heeft veel natuurwaarde en is tevens een actief landbouwgebied.
Hoe kunnen al deze activiteiten in de toekomst naast elkaar bliven bestaan, en elkaar eerder kunnen versterken dan tegenwerken? En hoe geven we vorm aan de ingrijpende transitie die van de agrarische sector wordt verwacht? Welke toekomstige ontwikkelingsrichtingen zijn er? En welke verdienmodellen horen daarbij? Met agrarische ondernemers en diverse gebiedspartijen gezamenlijk willen we in "Brabants Duingoed 2050" onderzoeken hoe het landschap in de schil rondom Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen toekomstbestendig kan worden gemaakt en wat deze ontwikkelingen voor gevolgen hebben voor het toekomstige landschap.
Op vrijdag 28 januari van 13.00 tot 16.00 uur zal de eerste inhoudelijke bijeenkomst worden georganiseerd in het kader van dit project. Wilt u actief meedenken over het toekomstige landschap? Opgeven graag via info@duinboeren.nl
Het project "Brabants Duingoed 2050" wordt financieel gesteund door Rabobank De Langstraat en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, die een Open Oproep hebben gedaan voor Prachtige Productielandschappen, waarvan dit een van de 12 toegekende projecten is. Wilt u hier meer over weten, kijk dan op: